ANALIZE SECTORIALE

Peste 50 de companii româneşti în top 500 al celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est

Conform Top 500 al celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est realizat de Coface, România a urcat de pe cinci pe locul al treilea după numărul companiilor, dar a rămas pe locul cinci în ceea ce priveşte valoarea cifrei de afaceri şi a profitului net realizat de acestea.

Sursă: www.cofacecentraleurope.com
Sursă: www.cofacecentraleurope.com

După numărul companiilor, „pentru prima dată, România a eliminat Ucraina de pe podium şi a urcat de la locul cinci până la al treilea. Acest lucru poate fi explicat printr-o creştere cu 22,7% a numărului de companii şi un total de 54 de companii în clasament”, se arată într-un raport al Coface, primele două locuri fiind ocupate de Polonia şi Ungaria.

Cifra de afaceri a celor 54 de companii a atins 48,55 miliarde euro anul trecut și este mai mare cu 10,8% față de cea din 2011, România fiind devansată de Polonia (cu 171 de companii şi o cifră de afaceri cumulată de 233,8 miliarde euro), Ungaria (66 de companii şi 89,8 miliarde euro), Cehia (46 de companii şi 68,3 miliarde euro) şi Ucraina (47 de companii şi 62 miliarde euro).

Profitul net al companiilor românești a urcat cu 37,7%, la 2,19 miliarde euro, ele fiind depăşite de cele din Polonia (8,4 miliarde euro), Ungaria (2,5 miliarde euro), Cehia (2,48 miliarde euro) şi Slovacia (2,46 miliarde euro).

După numărul de angajaţi, România ocupă locul 4, cu 186.229 de persoane, fiind devansată de Polonia (peste 1 milion), Ucraina (614.260) şi Ungaria (204.144).

Cele mai bine poziţionate companii din România în Top 500 sunt:

  • 18, OMV Petrom
  • 30, OMV Petrom Marketing
  • 34, Automobile Dacia
  • 36, Rompetrol Rafinare

Topul mai include companii precum Rompetrol Downstream, Petrotel – Lukoil, British American Tobacco, Kaufland România, Metro Cash& Carry, Carrefour, Selgros, Orange, Vodafone, Mediplus, Farmexpert, Romgaz sau Alro.

Industria de petrol şi gaze are din nou cea mai mare pondere în clasament, 65 de companii generând afaceri de 162 miliarde euro anul trecut, pozițiile doi și trei fiind ocupate de industria energetică, respectiv industria auto.

„Chiar şi pentru partea emergentă a Europei, 2012 şi 2013 au fost ani dificili, dar analiza primelor 500 de companii ne arată, chiar şi în vremuri economice tulburi, că potenţialul de creştere este prezent. Cifra de afaceri a statelor emblematice din CEE a crescut cu 5%, demonstrând astfel importanța lor nu numai în regiune, ci şi în întreaga Europa şi în alte ţări cu care au dezvoltat parteneriate comerciale”, a declarat, în raport, Katarzyna Kompowska, director executiv al Coface Central Europe.

Cele mai mari trei companii din Europa Centrală şi de Est sunt Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia, din domeniul petrol şi gaze, MOL Ungaria şi Skoda Auto Cehia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.