ANALIZE SECTORIALE, Agricultura & Agro-Food, Energie & Utilitati & Infrastructura, Nutritie & Sanatate

Lumea risipește tone de mâncare. Cine le mai ascultă pe bunicuţe?

Sursa – Pinterest

Nu este o noutate, dar aproximativ o treime din alimentele produse și ambalate pentru consum uman sunt pierdute sau irosite, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, conform NY Times. Aceasta echivalează cu 1,3 miliarde de tone pe an, în valoare de aproape 680 de miliarde de dolari. Cifrele reprezintă mai mult decât o simplă alocare necorespunzătoare a nevoii și ofertei, având în vedere că 10 la sută dintre oamenii din lume sunt subnutriți cronic. Oamenii de știință mai spun şi că tot acest exces de alimente contribuie şi el la schimbările climatice.

De la 8 la 10 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră sunt legate de produsele alimentare pierdute în timpul recoltării și producției sau risipite de consumatori, a constatat un raport recent al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice. Depozitele de alimente putrede emit metan, un gaz care este de aproximativ 25 de ori mai nociv decât dioxidul de carbon. Iar pentru a recolta și transporta tot ceea ce este irosit se necesită miliarde de acri de pământ arabil, trilioane de galoane de apă și cantități vaste de combustibili fosili.

Sursa – Budget Dumpster

Pentru consumatori, reducerea deșeurilor alimentare este unul dintre puținele obiceiuri personale care pot ajuta planeta. Dar, din anumite motive, o mulțime de oameni care se îngrijorează de amprenta lor de carbon nu o fac şi pentru legumele și carnea pe care o aruncă la gunoi.

Reducerea deșeurilor este o provocare, deoarece vânzarea unui număr cât mai mare de alimente este o strategie testată și înrădăcinată a culturii „all-you-can-eat”. Influenţarea comercianților pentru a promova și profita din „salvarea alimentelor” nu este atât de evidentă.

Un număr tot mai mare de supermarketuri, restaurante și start-up-uri – multe cu sediul în Europa – încearcă să răspundă la această întrebare.

Statele Unite sunt o altă problemă.

Nouă din cele 10 lanțuri de supermarketuri din Statele Unite, care au fost evaluate de Centrul non-profit pentru diversitatea biologică anul trecut, au primit nota C sau mai mică în ceea ce privește deșeurile alimentare. Numai Walmart s-a descurcat mai bine, în mare parte pentru eforturile sale de a standardiza etichetele de date și de a educa personalul și clienții.

Unele dintre cele mai promițătoare eforturi de management al deșeurilor de alimentare sunt aplicațiile care leagă vânzătorii de produse alimentare cu cumpărătorii de produse alimentare. Gândiți-vă la Tinder, cu excepția că o parte este o persoană, iar cealaltă este o pâine pe cale să expire.

Sursa – West London Waste

Ce ne poate învăța un afiș din primul război mondial despre deșeuri alimentare

Sursa – PBS Socal

Soluţii există, iar dacă mai mulţi ar asculta bunicile cu atenţie – experţii absoluţi, cel puţin în România, când vine vorba de respectul pentru mâncare, lumea ar fi mai sănătoasă şi recunoscătoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.