ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Auto, Mari Antreprenori

LITIUL : automobilul electric Tesla Motors Model 3 provoaca o cursa mondiala dupa “noua benzina”

tesla-gigafactory-nevadaDezvaluirea de catre Tesla a noii masini electrice, Model 3, reprezinta nici mai mult nici mai putin decat caderea cortinei finale asupra unei schimbari majore a jocului pe piata auto, data de revolutia energetica ce a impins in lumina reflectoarelor litiul (Li). Sursa foto: fortune.com

Daca urmarim traiectoria evolutiei energetice de la inceputul sau, ajungem la litiu – “noua benzina” – a carui frenezie abia a inceput. Dezvaluita de putin timp, la 31 martie 2016, masina electrica fabricate de Tesla, Model 3, are deja 325.000 de comenzi, ceea ce indica faptul ca piata intelege ca aceasta masina este mai mult decat „un alt autoturism electric”.

In doar o saptamana, Tesla a strans in jur de 14 miliarde de dolari din vanzari viitoare, fiind cea mai spectaculoasa saptamana din istoria lansarii vreunui produs, iar fiecare comanda presupune un depozit rambursabil de 1.000 de dolari.

Aceasta lansare va schimba, cu siguranta, lumea, deoarece este primul indiciu ca revolutia energiei condusa de tehnologie nu este in asteptare, ci se manifesta deja. Model 3 si uimitorul sau succes de lansare – aparent obtinut fara publicitate sau mentiuni platite  – aduce masina electrica in prim plan si aceasta fara cale de intoarcere. Competitorii isi vor intensifica jocul lor, iar graba pentru vehicule electrice va fi in plina acceleratie, ceea ce va duce la un razboi pentru noi depozite de litiu.

Daca patrundem in motorul masinii Model 3, gasim litiul – inima si sufletul revolutiei energetice.

In timp ce totul se duce catre preturi mici si catre o saturare in aprovizionare, in cazul litiului va fi o supra-cerere, deschizandu-se astfel o mare oportunitate pentru producatori.

Modelul 3 are, in sine, un impact urias asupra cererii de litiu, care face deja imposibila aprovizonarea, fara exploatare si productie  de noi resurse. In cele din urma, pasul urias al Tesla catre un viitor mai bun a fost atins, prin urmarirea rapida a “tranzitiei catre un transport sustenabil” si care se reduce la litiu.

Litiul devine spatiul unui joc frenetic in care sunt angrenati cei care vor sa puna mana pe noile mine de litiu si a celor care se lanseaza cel mai rapid in productie. In Statele Unite, cand vorbim despre litiu ne referim la statul Nevada, care va alimenta toate fabricile de autovehicule electrice, de la baterii, „powerwalls” si solutii de stocare a energiei, la lista lunga si in continua crestere cu electronice de consum, pe care le utilzam in fiecare zi.

Este nici mai mult nici mai putin decat o adevarata „incaierare”, la nivel mondial, pentru aprovizionarea cu litiu. Chiar dinainte ca Tesla sa lanseze Model 3, cu tot succesul sau de lansare, Goldman Sachs estima ca pentru fiecare crestere de 1% a cotei pe piata masinilor electrice, cererea de litiu va urca cu 70.000 de tone pe an si, in general, piata de litiu si-ar putea tripla dimensiunea pana in 2025, datorita vehiculelor electrice.

Pentru a fi sigur de succesul vehiculelor sale electrice, Tesla construieste o „mega-fabrica” de baterii langa Reno, Nevada, si spera sa aiba destul litiu pentru a face suficiente baterii care sa ofere putere pentru 500.000 de masini, pana in 2020, potrivit revistei Fortune.

Logic, Tesla spera sa si aiba o sursa de litiu serioasa in Nevada, in timp ce noii intrati in spatiul litiului si infometati spera sa figureze pe lista Tesla pentru aprovizionare. Dar, inainte de toate, Tesla va trebui sa scoata litiul din pamant.

Toate acestea pregatiri au facut din zona Clayton Valley, Nevada, inainte un loc absolut neatragator, unul dintre cele mai importante si semnificative din America. Iar Clayton Valley ar putea fi doar inceputul.

Potrivit lui Malcom Bell,  consultant si seful achizitiilor pentru Nevada Energy Metals, Nevada ar putea avea destule zone pline cu litiu, pe langa Clayton Valley, zone cu depozite potentiale de litiu “ascunse in vazul lumii”.

“Multumita unor vizionari precum Elon Musk, care a transformat industria de transport, avem o noua marfa care se arata una serioasa si durabila. Cred ca multi oameni subestimeaza evolutia energiei verzi in care se regaseste si litiul”, a spus Bell, veteranul industriei, pentru site-ul Oilprice.com. Nevada Energy Metals intelege ca litiul este exact mineralul care alimenteaza viitorul nostru.

Masina electrica nu mai este deloc de elita. Acum este pentru mase, iar masele vor avea nevoie de mai mult litiu decat dispunem noi la acest moment. Este o revolutie energetica la scara larga, care reprezinta primul cui in sicriul combustibilului fosil si care prevesteste noua era a “petrolului alb”- litiul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.