ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, FINANTE PERSONALE, Banci & BNR

În 2014, colectarea de creanţe a înregistrat o creştere de 24% comparativ cu 2013

debt-burden_mediumAutor: Flavia Matei – Ensight Management Consulting

 

Pentru analiza evoluţiei şi performanţei sectorului de colectare a creanţelor comerciale din România, AMCC a colaborat cu Ensight Management Consulting în vederea realizării unui studiu detaliat. Acest studiu a fost elaborat în conformitate cu datele prezentate de către 12 companii membre AMCC.

AMCC – Asociația de Management a Creanțelor Comerciale – a fost înființată în anul 2007, cu scopul de a reglementa profesia de colector de creanțe și a stabili un cod etic în relația cu debitorii persoane fizice și juridice. În prezent reunește 15 membri, cei mai importanți jucători din piata de colectare a creanțelor din România.

Principalele constatări ale studiului:

Sectorul de colectare a creanţelor comerciale din România a înregistrat în ultimii ani o evoluţie fluctuantă. Perioade de creştere a valorii de piaţă sunt urmate de perioade de scădere. În medie anuală, piaţa de colectare a creanţelor a înregistrat o scădere de 12% în intervalul 2011-2014 în ceea ce priveşte valoarea creanţelor externalizate. În cazul particular al anului 2014, valoarea creanţelor externalizate a înregistrat o scădere de 28% faţă de 2013, în mare parte din cauza creanţelor externalizate de tip B2C, care au înregistrat o scădere de 34% în comparaţie cu 2013.

Valoarea creanţelor colectate a înregistrat o creştere medie anuală de 7% în intervalul 2011-2014. Creşterea totală a veniturilor înregistrată în 2014 a fost de 24% în comparaţie cu 2013, în special datorită volumului de achiziţii de portofolii de creanţe din perioada analizată. Aşteptările sunt ca piaţa de colectare a creanţelor să fie constantă, datorită stabilităţii pieţei şi a mediului politic.

PiataColectareCreante_Ensight

 

Piaţa româneasca de colectare a creanţelor redirecționate este mixtă, distribuţia acesteia pe domenii de activitate fiind următoarea: B2C – 60% ; B2B – 8%; Achizitii creante – 32%.

 

B2C Dimensiunea pieţei. Întreaga valoare a debitelor externalizate din segmentul B2C în al doilea semestru din 2014 a ajuns la ~558 mil EUR în piaţa din România.

B2C Dinamica pieţei. Valoarea creanţelor externalizate B2C în 2014 a crescut cu 7% în semestrul al doilea din 2014, comparativ cu primul semestru al aceluiaşi an, în ciuda unei scăderi de 24% în segmentul creanţelor comerciale redirecţionate. Scăderea menţionată este cauzată de scăderea valorii medii în EUR/caz redirectionat. Segmentul de creanţe achiziţionate B2C a înregistrat o creştere de aproximativ 60%, de la 130 mil EUR în primul semestrul al 2014 la 208 mil EUR în cel de-al doilea semestrul al 2014.

B2B Dimensiunea pieţei. Valoarea totală a creanţelor externalizate din segmentul B2B înregistrată în al doilea semestru din 2014 a fost de ~41 mil EUR pentru piaţa din România, ~7% din totalul de creanţe externalizate în cel de-al doilea semestru al anului 2014.

B2B Dinamica pieţei. Creanţele externalizate din segmentul B2B în cel de-al doilea semestrul al 2014 au scăzut cu 67% comparativ cu valoarea înregistrată în primul semestru al aceluiași an. În segmentul de B2B, creanţele domestice redirecţionate au înregistrat o scădere de 10% în al doilea semestru din 2014 comparativ cu primul semestru, în timp ce achiziţiile de creanţe comerciale domestice B2B au înregistrat o valoare minimă de ~2 mil EUR în al doilea semestru din 2014.

Cele 12 companii respondente reprezintă aproximativ 80% din totalul pieţei de colectare a creanţelor (servicii de colectare a creanţelor şi achiziţii de portofolii de creanţe) şi 90% din piaţa de servicii de colectare a creanţelor. În prezent aceste companii cumulează un număr estimat de 3000 de angajaţi. Cea mai mare parte a activităţii membrilor respondenți AMCC se desfăşoară in legătura cu activitaţi de colectare specifice segmentului B2C, implicând ~60% din totalul angajaţilor. Doar 8% din totalul angajaţilor sunt implicaţi în colectarea creanţelor pe cale juridică.

“Piaţa de colectare a creanţelor din România este o piaţă dinamică şi competitivă. În prezent se observă o uşoară creştere a industriei, datorată în mare tendinţei recente a băncilor de a vinde portofoliile de credite neperformante, cu scopul de a stimula contractarea de noi credite de către persoanele fizice. Companiile de colectare a creanţelor din România rămân concentrate pe etapa de colectare a creanţelor pe cale amiabilă, iar corespondenţa scrisă rămâne cea mai utilizată metodă pentru colectarea creanţelor în România.” a declarat Georg Kovacs, Preşedinte AMCC.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.