ANALIZE SECTORIALE, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, DB

FLOAREA SOARELUI cu Grafice Interactive: Evolutia recoltei in ultimii 9 ani in Europa

SunFlower_photo1 – Romania a devenit lider in Uniunea Europeana la productia de floarea soarelui in 2013 –

Evolutia buna a agriculturii in ultimii ani a facut ca tara noastra sa capete pozitii fruntase la total recolta, Romania devenind in 2013 lider in Europa la floarea soarelui, cu 2,13 milioane tone. Singura tara europeana cu o productie peste Romania este Ucraina, din afara spatiului Uniunii, cu 5,09 milioane tone de floarea soarelui recoltate anul trecut.

Dupa cum reiese din graficul de mai jos, depasim Bulgaria (1,94 milioane de tone) sau Franta (1,58 milioane de tone) in 2013, in apropierea lor situandu-se Turcia si Ungaria.

In aproape un deceniu, productia anuala de floarea soarelui a Romaniei a crescut cu circa 60%, in conditiile in care in anul 2005 aveam o recolta de numai 1,34 milioane tone.

Nota: In graficele de mai jos am pastrat pentru comparabilitate intre culturi Top 10 tari din spatiul Uniunii Europene (top realizat prin compararea marimii productiei cumulate pe cele mai importante recolte de cereale si format din: Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Romania, Spania, Ungaria si Marea Britanie – UK) plus Ucraina si Turcia – jucatori majori in regiunea bazinului Marii Negre. Pentru floarea soarelui, am scos din analiza UK, datorita importantei sale scazute pe aceasta piata.

 Nota EcZoom: Shift + Click pe perechi de ţări sau pe multiple ţări pentru COMPARAŢII !

In termeni valorici, Romania a avut o productie care echivaleaza cu 768 milioane euro, la pretul mediu pe tona al anului trecut. Fata de a doua tara clasata Bulgaria, cu 601 milioane euro valoare a productiei, tara noastra a avut un avans de 28%. Iar fata de a treia clasata, Franta cu 540 milioane euro, am avut cu 42% mai multa valoare in ce priveste productia de floarea soarelui in 2013.

Nota EcZoom:  Click – Apasa si „stinge” tarile nerelevante daca graficul pare incarcat si daca doresti o comparatie intre anumite tari selectate.

Suprafetele cultivate cu floarea soarelui au crescut doar marginal in tara noastra – de la 971 mii ha in 2005 la 1,07 milioane in 2013, adica un plus 10,0%.

Asadar, mare parte din majorarea productiei noastre se poate atribui imbunatatirii productivitatii la hectarul de floarea soarelui, cu +36% intr-un deceniu.

Productivitatea la hectar in Romania a fost in 2013 usor sub media tarilor mari producatoare de floarea soarelui din Europa: noi am avut cca. 1,88 tone/ha anul trecut, comparativ cu Turcia 2,5 tone/ha sau Bulgaria 2,25 tone/ha dupa cum reiese din graficul urmator.

Nota EcZoom:  Click – Apasa si „stinge” tarile nerelevante daca graficul pare incarcat si daca doresti o comparatie intre anumite tari selectate.

Productivitatea este, asadar, un capitol la care Romania ar putea progresa si in urmatorii ani, pana sa ajunga la media tarilor de referinta in regiunile insorite ale Europei.

Bulgaria a avut un Randament (Yield) / ha cu 20% mai bun decat tara noastra anul trecut, iar Turcia cu 33%.

Se distinge productivitatea la hectarul de floarea soarelui inregistrata de Grecia anul trecut de 4,37 to/ha, insa dat fiind ca este doar o valoare izolata („outlier” in termeni statistici), consideram relevant si repetabil nivelul celorlalte tari din Sud-Estul Europei: 2,25-2,50 tone.

Tarile la care Romania ar putea cauta bune practici de imbunatatire ale productivitatii sunt elaborate in tabelul de mai jos, unde se vede productivitatea pe 100 kg la hectar – respectiv in tone / hectar – si cresterea, sau scaderea, inregistrata din 2007 in 2013.

Floarea_soarelui_Tabel1                                                   Floarea_soarelui_Tabel2

 

Daca Romania ar urca productivitatea la hectar la 2,5 tone pe hectarul cultivat cu floarea soarelui, am putea avea un spor de productie de peste 500.000 tone, pastrand suprafata actuala drept constanta.

La un pret mediu 2013, suplimentul productiei de floarea soarelui pe care Romania l-ar putea tinti in urmatorii ani ar echivala cu aproape 190 milioane euro.

 

 

Autori: Adriana Nanu, Cristian Tudorescu, Radu Limpede

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.