ANALIZE SECTORIALE, TUTORIALE, Telecom & IT-C & Online, Antreprenoriat, Start-Upuri

CrowdSignals vrea sa creeze o piata bazata pe datele senzorilor din smartphone

crowdsignalsCuvinte si fotografii culese de pe web au fost utilizate pentru castiguri remarcabile in operatiuni de calcul cum ar fi recunoasterea imaginilor si traducerea vorbirii.

Insa o alta sursa uriase de date – cele colectate prin senzorii de date ai smartphone-urilor – se afla in spate, drept ‘combustibil’ pentru progrese majore in cercetare.

CrowdSignals, noua initiativa de colectare, etichetare si plata pentru senzori de date de mobil, cauta sa depaseasca acest deficit existent in prezent.

Abordarea organizatiei se bazeaza mai putin pe inovatie in tehnologie si mai mult pe principiile economice si urmareste crearea unei piete pentru senzorii de date.

CrowdSignals a facut primul pas, recent, in acest sens, cu proiectul Crowd Funding prin care se urmareste atragerea de contributii modeste, de 100 de dolari sau mai putin, de la universitati si cercetatori din corporatii. Banii vor fi folositi pentru a plati participanti angrenatii in studii de cercetare si care au fost de acord sa li se aplice pe propriile telefoane senzori de date.

„Nu am inceput inca sa inregistram potentialul de date din smartphone”, a precizat Evan Welbourne, cercetator in calculatoare si care conduce proiectul CrowdSignals.

Viitorul promitator de date mobile, pe care il vad expertii, este acela ca datele mobile pot indica calea spre noi descoperiri in domeniul ingrijirii sanatatii, in transport, in planificarea urbana si in stiintele sociale.

Insa astfel de date mobile sunt, in general, costisitoare si consumatoare de timp pentru cercetatori, cand vine vorba de colectarea lor, iar in plus, sunt dificil de interpretat.

O imbunatatire semnificativa in acest sens, cum ar fi recunoasterea vizuala, provine de la vaste surse de date si din imbunatatirea in mod constant a tehnicilor de software, intr-o ramura a inteligentei artificiale numita masina de invatare.

Cu toate acestea, „vrajitoria” high-tech se bazeaza pe ajutorul uman. Software-ul este instruit pe seturi de date care au fost etichetate de oameni – identificarea, de exemplu, a unor imagini de pisici, câini sau cai.

Construirea setului de date etichetate de oameni este simpla, prin imagini si cuvinte. Oamenii pot identifica imagini rapid si cu acuratete.

Provocarea de etichetare este mai complicata cu senzori de date mobile. De exemplu, o persoana care contribuie cu date trebuie sa se conecteze chiar si atunci cand este in mers, alearga sau merge cu bicicleta. Daca un cercetator doreste sa coreleze starea de spirit cu activitatea, contributorul ar trebui sa raspunda la o intrebare sau doua utilizand ecranul tactil.

Datele de la un dispozitiv personal – un smartphone sau smartwatch – sunt, de asemenea, o chestiune sensibila, ridicand probleme de utilizare a datelor si legate de viata privata, ceea ce complica colectarea de date prin senzori.

Dezvoltarea modelelor de software care folosesc senzori de date mobile a fost impiedicata, sustine Deborah Estrin, profesor in stiinta calculatoarelor la Cornell Tech, din cauza „absentei seturilor de date etichetate, iar motivul acestei situatii este lipsa unui efort comunitar de a face acest lucru intr-un mod etic, eficient”.

Estrin este unul dintre cativa oameni de stiinta in computere de la universitati din intreaga lume care lucreaza cu consilieri de la CrowdSignals, dar si cu cercetatori de la companii precum Microsoft si Intel.

Majoritatea cercetarilor care utilizeaza date mobile au urmarit un numar relativ mic de oameni, intr-un singur oras sau regiune, adesea folosind date aflate in proprietatea operatorilor de telefonie mobila sau de producatorii de dispozitive. CrowdSignals intentioneaza sa depaseasca aceste limite, spune Daniel Gatica-Perez, cercetator la Idiap Research Institute din Elvetia, care este si consilier de proiect.

Atat Apple cat si Samsung au introdus instrumente software pentru colectarea si impartasirea de date mobile. SAMI este o platforma de schimburi de date a Samsung, prin care dezvoltatorii pot plasa datele lor si lucra cu altii. Kit-ul de cercetare al Apple permite unui utilizator de  iPhone sa impartaseasca datele sale pentru folosirea in proiecte de cercetare, adesea pentru studii legate de sanatate.

CrowdSignals incearca sa construiasca o „piata pentru date”, cu stimulente financiare pentru a ii determina pe oameni sa se implice si sa eticheteze propriile date. Toate datele vor fi anonimizate, a afirmat organizatia.

CrowdSignals are ca tinta, pe o raza lunga de actiune, sa atraga mii de participanti la studii, incepand cu un proiect pilot si, totodata, spera ca fondurile atrase in urma camapaniei de strangere de bani sa creasca la 15.000 dolari, potrivit lui Welbourne. Totodata, compania vrea sa recruteze 30-50 de participanti ale caror date din smartphone-uri vor fi colectate timp de o luna.

In cadrul proiectului pilot, software-ul CrowdSignals poate lucra cu date provenite doar de la persoanele care au pe smartphone sistemul de operare Android al Google, pentru ca ulterior utilizatorii sa fie obisnuiti si cu iPhone-ul de la Apple, dupa cum a spus Welbourne.

Acesta a mai afirmat ca participantii vor fi platiti cu circa 100 de dolari pe luna. Insa compensatia poate scadea sau creste, in functie de cat de multe date persoanle sunt dispusi participantii sa impartaseasca. In plus, acestia vor primi plati de stimulare, de pana la cativa dolari, pentru etichetarea datelor lor.

O mare parte din fondurile atrase in proiect vor fi orientate catre selectarea si educarea participantilor, potrivit lui Welbourne. Raza de actiune va fi reprezentata de website-uri si follow-up-ul email-urilor. CrowdSignals va dispune, de asemenea, de video si apeluri individale pe Skype pentru explicarea proiectului. Chiar si in cazul proiectului pilot, sustine Welbourne, se va incerca angajarea unui grup de oameni pe criterii de sex, varsta, locatie geografica si etnie.

Universitatile si corporatiile de cercetare vor avea primele acces la setul de date: academicii vor plati un comision de licenta de 20 de dolari, iar corporatiile de cercetare, 50 de dolari. Licentele vor fi valabile pentru urmatorii cinci ani, dupa care setul de date va fi gratis pentru uzul academic.

Ca fost cercetator la Amazon, Samsung si Nokia, Welbourne planuieste sa construiasca o afacere prin crearea de modele de software pentru industrii specifice, cum ar fi sanatate, si pentru producatori de dispozitive mobile, care au la baza aceleasi date ale CrowdSignals valabile pentru toti detionatorii de licenta. Start-up-ul din Seattle al lui Welbourne, AlgoSnap, a fost fondat anul trecut.

Planul de business al lui Welbourne este un pariu ca proiectul pilot CrowdSignals va fi o reusita. Daca se va dovedi asa, el intentioneaza sa transforme CrowdSignals intr-o entitate nonprofit. „Este un pic mai adecvat pentru colectarea de date si de cercetare”, a mentionat Welbourne.

O provocare pentru CrowdSignals, daca va reusi, este, potrivit expertilor, castigarea increderii unui numar cat mai mare de oameni, dincolo de primii participanti la proiect.

Navigarea intr-o problema de confidentialitate poate fi o lupta dificila„, a afirmat Jason I. Hong, om de stiinta in computere la Universitatea Carnegie Mellon si consilier. „Insa aceasta este chiar o idee inteligenta, daca va functiona vom avea seturi de date mult mai mari si mai bogate pentru cercetatori din universitati si corporatii„, a tinut Hong sa precizeze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.