ANALIZE SECTORIALE, Antreprenoriat

Analiza Keysfin – despre Demografia Afacerilor din Romania: Actionari cu varsta de maxim 30 de ani

EntrepreneurAproximativ 10% din totalul actionarilor firmelor din Romania au varsta de 30 de ani sau mai putin. Compania Keysfin a analizat atat tinerii actionari cat si companiile detinute de acestia.

 

Tinerii actionari, cu varsta de pana la 30 de ani, reprezinta aproximativ 10% din totalul actionarilor companiilor din Romania. Dintre acestia, 96% sunt de nationalitate romana, celelalte procente fiind impartite intre Moldova, China, Turcia, Italia, Ungaria si altele. In schimb, distributia pe sexe arata ca 60% dintre actionarii tineri sunt barbati si doar 40% dintre acestia sunt femei.

In continuare vom analiza atat actionarii cu varsta de pana la 30 de ani, cat si companiile la care acestia sunt actionari, fie ca sunt actionari unici sau nu.

Regiunea Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) are cea mai mare pondere a actionarilor femei cu varsta de pana la 30 de ani (42.3%), cu 4.8% mai mult decat in regiunea Sud – Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea). Aici se inregistreaza cea mai mare pondere a barbatilor actionari, de 1.7 ori mai mare decat cea a femeilor actionar.

Din punct de vedere al performantelor masurate prin cifra de afaceri a companiilor la care sunt actionari tinerii, cele mai mari firme sunt, asa cum era de asteptat, in regiunea Bucuresti – Ilfov, la polul opus fiind regiunea Nord – Vest (Bihor, Bistrita – Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj, Satu – Mare), unde media Cifrei de Afaceri este de 2 ori mai mica decat in regiunea de pe primul loc.

Firmele din Bucuresti-Ilfov care au in actionariatul lor tineri sub 30 de ani au o cifra de afaceri medie de aproximativ 1 milion RON, in timp ce o firma similara din Nord-Vestul tarii are o cifra de afaceri medie de aproape 500 mii RON.

Companii_ActionariTineri

Ce gen de firme isi deschid tinerii actionari?

Daca ne referim la domeniile in care tinerii actionari au decis sa investeasca bani si timp, asa cum era de asteptat, intalnim diferente semnificative intre domeniile in care majoritari sunt barbatii fata de cele cu un numar mai mare de femei actionar.

Barbatii tineri detin o majoritate covarsitoare in Activitati de realizare a soft-urilor (de 4.2 ori mai multi decat femei). Pe de alta parte, tinerele actionare sunt de 2.6 ori mai multe decat barbati in domeniul Coafura si Activitati de Infrumusetare.

Domeniile cu cea mai mica diferenta intre barbati si femei sunt Comert, respectiv Activitatile de consultanta.

CompaniiTineri_Domenii

 

Sursa: KeysFin (www.keysfin.comhttps://www.facebook.com/keysfin.mobilehttp://www.linkedin.com/company/Keysfin)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.