Producatorii de energie: Cine este profitabil si cine nu? (3)

PiataEnergiei_centrala-electrica-petrom

      << Pagina 1      << Pagina 2 

4) Centrala pe gaz de la Brazi a Petrom – cea mai eficienta din Romania si care poate scoate din piata cele mai ineficiente centrale ale statului. Centrala termo de la Iernut a intrat in portofoliul Romgaz

Cei doi mari producatori de gaze – Petrom si Romgaz si-au inclus in portofoliu propriile centrale de producere a energiei electrice.

Petrom detine Centrala de la Brazi in urma unei investitii de 500 milioane de euro. In contrapartida, statul roman a acceptat anumite facilitati intre care: Petrom sa isi obtina astfel energia mai ieftin, fara a fi trecuta prin pretul „cosului energetic” la care se aprovizioneaza marii consumatori industriali, iar compania sa poata vinde la randul ei excendentul de energie, la preturi de piata. In 2012 Centrala Brazi a ocupat 4% din piata, iar in unele perioade poate asigura pana la 8-9% din productia la nivelul Romaniei. Noua centrala are un randament operational de 60-70%, constituind o noua amenintare pentru iesirea din piata (inchiderea) centralelor termo ineficiente cu randament 35-40%, mentionate mai sus.

Romgazului i-a fost alocata in 2013 Termocentrala de la Iernut, evaluata la 230 milioane euro, pentru compensarea unor datorii de 150 milioane de euro pe care Elcen (sucursala Mures) le avea catre Romgaz. Astfel s-a inchis un „triunghi al ineficientei”, intr-o maniera obisnuita pentru stat, anume prin compensarea pentru datorii istorice. Termocentrala constituie un avantaj pentru Romgaz deoarece permite productia de energie la costuri mai reduse, pe de alta parte necesita investitii substantiale pana in 2016 datorita gradului de uzura a capacitatilor.

 

5) Energia eoliana si cea solara au generat 12-13% din productia anuala de energie a Romaniei in 2013

Cu o cota de 13% in primul semestru din 2013, productia de energie din surse regenerabile concureaza cei trei mari producatori traditionali. Productia totala de ener­gie regenerabila, a fost de 3,2 Twh in prima jumatate a anului trecut.

Aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi plus cele de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012. Sistemul certificatelor verzi este modul in care Guvernul a decis sa sprijine productia de energie din surse regenerabile. Certificatele verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila sunt platite de toti consumatorii din Romania, in factura finala la electricitate.

Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Potrivit transportatorului na­tio­­nal de energie, Transelec­trica, puterea instalata totala a pro­du­ca­torilor din surse rege­ne­ra­bile care beneficiaza de schema de spri­jin a cres­cut de la 2.300 MW la sfarsitul lui 2012 la circa 3.000 MW du­pa primele sase luni ale anului trecut, du­blul capacitatii centralei de la Cer­na­voda.

Dincolo de tentatia triumfalista in a privi aceasta cifra de capacitate, mentionam faptul ca nuclearul are >90% grad de utilizare, in timp ce eolianul si solarul au 30-40%; de aceea, in termeni de productie anuala, nuclearul reprezinta acel aproximativ 20-21% cota de piata mentionat mai sus, in timp ce regenerabilele 12-13%, eventual mergand spre 15% in 2014 odata cu noi capacitati instalate.

Cen­tralele sprijinite prin sistemul cer­tificatelor verzi sunt cele eoliene, fotovoltaice, pe biomasa sau biogaz si hidrocentralele cu puterea instalata mai mica de 10 MW. Dezavantajul acestora este caracterul discontinuu al generarii de electricitate, pe cand cele pe gaze, termo sau energie nucleara confera o cvasi-continuitate in livrare.

 

Modalitati prin care statul mentine in viata capacitati ineficiente: obligatia cumpararii la pret reglementat

Piata reglementata a energiei reprezinta circa 15 TWh anual, respectiv aproximativ un sfert din totalul productiei si consumului unui an intreg. Aici, Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) aloca diverse cote si stabileste preturi de vanzare minime pentru jucatori.

Daca pentru multe dintre societati – precum Hidroelectrica (minim 125 RON/MWh anul trecut), Nuclearelectrica (minim 142 RON/MWh), Petrom (169 RON/MWh) acest pret este in multe momente comparabil cu cel mediu „de piata libera” de anul trecut, preturile acceptate pentru cele doua Complexe Energetice sunt o forma de sprijin pentru acestea:

– o parte a productie CE Oltenia a fost obligatoriu cumparata la pret de 190 RON/MWh, iar o parte a productiei CE Hunedoara, a fost cumparata pe piata reglementata cu 271 RON/MWh, in 2013. Detalii aici

 

Este evident faptul ca in conditii de piata libera si in lipsa acestor preturi, Complexul Energetic Hunedoara ar fi primul pe lista unei insolvente, nici acum nefiind departe de o astfel de situatie. Complexul Oltenia reuseste sa se situeze per ansamblu peste costul de productie, inclusiv cu acest sprijin din partea reglementatorului, acordandu-i-se un ragaz de cativa ani in care sa se poata eficientiza.

Media celor de mai sus, in anumite ponderi stabilite de ANRE, a condus la cosul mediu de 155 RON/MWh acceptat pentru anul trecut de catre Autoritate. La acesta se adauga pretul gazelor importate, care cresc costul mediu al energiei in economie.

 

Cum stam cu pretul mediu la consumator

Pretul electricitatii la consumator in Romania este cel mai redus din Uniunea Europeana, sustine directorul executiv al RWEA, iar informatii in acest sens pot fi gasite pe site-ul oficial de energie al Uniunii, www.energy.eu. „In Romania se plateste 0,07542 euro/kWh, in Germania 0,11567 euro/kWh, Franta 0,07761 euro/kWh, Ungaria 0,10383 euro/kWh” – preturi medii la consumatorul final, se mai arata in comunicat.

Relativizand acest clasament si avand in vedere mixul echilibrat de surse, Romania ar trebui sa se auto-compare cu Norvegia – lider absolut la utilizare hidro, si/sau Franta – circa 80% din productie asigurata de nuclear – asadar nu cu tarile central-europene, dependente de un carbune foarte poluant de la Revolutia Industriala incoace. Tariful mediu la consumator in Franta nu este mult peste cel din Romania, asadar din perspectiva economiei noastre, nu suntem departe de tari cu o putere de cumparare superioara.

 

Pagina 1 – Piata producatorilor de energie. Hidroelectrica

Pagina 2 – Nuclearelectrica si Producatorii Termo