În timp ce Rusia şi oligarhii lui Putin se îndoaie sub povara noilor sancţiuni americane, companiile germane ţipă că vor retragerea unora dintre ele

16 mai 2018 08:54

Pentru Rusia, lunea neagră de după noile sancţiuni americane a fost urmată de o marţi mai neagră şi de o miercuri şi mai întunecată, în care s-au strâns avertismente de tot felul: rubla are cea mai proastă săptămână de după 1999, retailerii spun că preţurile vor creşte, oligarhii, cei care pot face din Putin împărat sau pierzător, pierd miliarde de dolari, costurile de finanţare ale guvernului cresc, iar experţii cred că ratingul ţării ar trebui tăiat, conform ZF.

Noile măsuri punitive aplicate de SUA începând cu 6 aprilie au condus la un crah masiv pe bursele ruseşti de acţiuni şi valutare. Cine face afaceri în Rusia o face pe propriul risc, spun experţii. Washingtonul a luat la ţintă şapte oligarhi, 17 oficiali de top şi 12 companii. Pieţele au pierdut miliarde de dolari luni în doar câteva ore. Scăderile continuă. Sunt discutate noi sancţiuni ca răspuns la otrăvirea pe teritoriu britanic a fostului agent dublu rus Sergei Skripal. Una din propunerile analizate în Congresul SUA este atacarea obligaţiunilor ruseşti. Dacă acest lucru se va întâmpla, va începe un „război economic”, a avertizat Alexander Shoshin, preşedintele asociaţiei de afaceri din Rusia RSPP.

Nu doar persoanele luate la ţintă şi companiile lor simt efectele noilor sancţiuni. Spre exemplu, căderile de pe bursă lovesc Sberbank, cea mai mare bancă rusească, implicată în diverse afaceri în state UE din estul Europei .

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu