Stabilitatea financiară – recomandare pentru BNR: Amortizorul de capital de risc sistemic ar trebui reintrodus

10 ianuarie 2018 10:30

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Comitetul Naţional pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM) a recomandat Băncii Naționale a României (BNR) să reintroducă măsura amortizorului de capital pentru riscul sistemic aplicabil băncilor pentru toate expunerile, începând cu 30 iunie 2018, potrivit unui comunicat al CNSM, emis joi.

Băncile centrale ale țărilor UE au dreptul de a impune băncilor să deţină rezerve pentru a acoperi pierderile neașteptate (amortizorul de risc sistemic), din fondurile proprii de nivel 1, pentru expunerile lor. Capitalul de nivel 1 este cel considerat necesar pentru asigurarea continuităţii activităţii și a menținerii solvabilității.

CNSM a identificat „următoarele vulnerabilități la nivelul sistemului financiar național:

  • posibilitatea reluării creșterii ratelor de neperformanță, ca urmare a majorării ratelor de dobândă și a încetinirii procesului de curățare a bilanțurilor;
  • tensionarea echilibrelor macroeconomice.”

Vulnerabilitățile structurale identificate, observate în prezent sau posibile a se contura în viitor, ar putea conduce la o creştere a stocului de credite neperformante, concomitent cu o reducere a spaţiilor de manevră ale politicilor (monetare, fiscale şi macroprudenţiale), respectiv cu o eventuală scădere a capacităţii instituţiilor de credit de curăţare a bilanţurilor”, spune CNSM.

În februarie 2017, BNR a abrogat un ordin din martie 2016, care impunea băncilor Marfin Bank (România), Libra Internet Bank , Banca Românească – Grupul National Bank of Greece, Piraeus Bank România, OTP Bank România să menţină, „la nivel individual, subconsolidat sau consolidat, după caz, un amortizor de capital pentru risc sistemic de 1% pentru toate expunerile acestora”.

Tot atunci, BNR a stabilit că sunt „instituţii de importanţă sistemică (O-SII)” sunt următoarele bănci: Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank România, Garanti Bank, cec Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi OTP Bank .

De asemenea, BNR a decis ca BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank să menţină, la nivel consolidat, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc,

La rândul lor, Alpha Bank România, cec Bank, Bancpost, Garanti Bank şi Piraeus Bank menţin, la nivel individual, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc.

Recomandarea actuală a CNSM ca nivelul amortizorului să fie calibrat la nivelul de 0 la sută, 1 la sută și 2 la sută, în funcție de valorile medii ale ultimelor 12 luni (septembrie 2016 – august 2017) ale indicatorilor privind rata creditelor neperformante și gradul de acoperire cu provizioane, astfel:

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu