Salariul net a crescut cu 17 lei în luna iunie 2017, până la 2.380 de lei, față de mai

8 august 2017 08:30

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iunie cu 0,7%, ajungând la 2.380 de lei față de luna trecută și cu 14,5% față de luna iunie 2016, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS), informeaza Mediafax.

În luna iunie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.313 lei, cu 0,8% mai mare decât în luna mai 2017.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5.853 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.400 lei).

Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna iunie 2017 faţă de luna precedentă.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an, precizează INS.

În luna iunie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), potrivit sursei citate.

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu