Chile – Fostul director executiv al firmei Patagonia a anunțat cel mai mare cadou privat sub forma unui teren donat unei țări

29 mai 2017 10:58

Organizația nonprofit, fondată de fostul director executiv al firmei Patagonia, Kris Tompkins, și soțul ei defunct, cofondatorul North Face, Douglas Tompkins, a făcut ceea ce se spune că este cea mai mare donație de teren de către o entitate privată către o țară, conform Quartz Media. Apărând alături de președintele chilian Michelle Bachelet pe 16 martie 2017, Kris Tompkins a anunțat că Tompkins Conservation intenționează să cedeze peste un milion de hectare (4000 km pătrați) poporului din Chile.

În plus, guvernul chilian a convenit să desemneze sau să consolideze protecția altor 9 milioane de acri (36.000 km pătrați) de pământ al statului pentru conservare. Suprafața totală conservată este de trei ori mai mare decât parcurile naționale Yosemite și Yellowstone din SUA la un loc.

Acordul, care trebuie finalizat, ar crea cinci noi parcuri naționale și va extinde alte trei – care vor face parte dintr-o rețea de 17 parcuri care se întinde pe 1250 mile sau mai mult de jumătate din lățimea Statelor Unite. Tompkins Conservation spune că zonele sălbatice vor genera anual afaceri de 270 milioane de dolari în domeniul ecoturismului și vor angaja mai mult de 40.000 de persoane.

Douglas Tompkins și-a făcut renumele fondând două dintre cele mai notabile mărci de îmbrăcăminte din lume, compania de îmbrăcăminte și îmbrăcăminte de exterior The North Face și Esprit, compania de îmbrăcăminte-modă. Cu venituri din vânzarea lui Esprit în 1990 (el și-a vândut prima parte de acțiuni din The North Face pentru doar 50.000 de dolari), Tompkins și-a părăsit afacerile și s-a mutat în vârful Americii de Sud pentru a continua conservarea mediului.

În ultimele două decenii, Tompkins, alături de a doua soție, Kris – ea este fostul CEO al companiei de îmbrăcăminte Patagonia, a căutat să „re-sălbăticească” ecosistemele din America de Sud prin reintroducerea speciilor și inversarea pierderii biodiversității. Cei doi au ajuns la concluzia că parcurile naționale mari erau cea mai bună speranță și se pregăteau să cumpere terenuri mari, adesea cu ferme degradate, să le dedice conservării.

Locațiile Tompkins din sudul Americii de Sud au fost atât de mari încât criticii i-au acuzat că formează parcele pentru a împărți țara în jumătate sau pentru a construi un sit american de deșeuri nucleare.

Dar când dezvoltatorii au planificat să creeze o rețea puternică de baraje și conducte hidroelectrice în țară, proiectul Tompkins a câștigat în cele din urmă bunăvoința statului chilian (deși rezistența fermierilor și a industriei persistă). Eforturile lui Tompkins, conform National Geographic, au protejat mai mult teren (aproximativ 2,4 milioane de hectare) decât cele al oricărei alte persoane private.

Douglas Tompkins a murit în 2015 la vârsta de 72 de ani. El făcea caiac pe un lac din sudul Chile, când valurile puternice i-au răsturnat caiacul. La câteva ore după salvare, a murit din cauza hipotermiei severe.

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu