STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food, Turism

Peste 30 de crame active din România practică turismul viticol

România ocupă locul 13 în topul mondial al celor mai mari producători de vin şi locul şase în topul european, conform datelor preliminare publicate recent de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), transmite Mediafax.

vinuri Republica MoldovaNumărul de crame active care produc şi vând vin îmbuteliat a ajuns la peste 140, iar dintre acestea, aproximativ un sfert pot susţine turismul viticol, arată datele crameromania.ro şi revino.ro, două platforme care promovează turismul viticol şi organizează tururi de crame şi degustări.

Restaurarea conacelor din apropierea podgoriilor şi peisajele deosebite au început să atragă tot mai mulţi turişti şi să îi ajute pe proprietarii de crame în procesul de promovare a zonelor în care aceştia cultivă viţă-de-vie, este de părere Alina Iancu, dezvoltatoarea site-ului revino.ro.

„Potenţialul de dezvoltare a acestui tip de agrement în România este unul foarte mare, motiv pentru care tot mai mulţi proprietari de crame îşi investesc resursele în amenajarea de spaţii de cazare, restaurante, săli de degustare, tururi ghidate în vie, dar şi în personal bine calificat. În acelaşi timp, cramele mici reuşesc să îşi vândă aproximativ 30% din producţie vizitatorilor care le calcă pragul.”, spune ea.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă producătorul LacertA care, în 2013, reuşea să îşi vândă prin această metodă circa 25% din producţie.

Walter Friedl spunea la acea vreme că a promovat crama în afara României, la organizaţiile de turism, dar sectorul corporate a fost punctul său forte, respectiv companiile care au investit în România.

„Turismul viticol reprezintă un factor extrem de important pentru noi. Mii de turişti vizitează crama LacertA în fiecare an. Vizitatorii vin din întreaga lume. Există mai multe proiecte hoteliere din imediata vecinătate şi ne aşteptăm ca în perioada următoare să apară cât mai multe oferte tentante din partea acestor unităţi de cazare”, spunea el.

În România erau înregistrate în anul 2014 (ultimele date disponibile pe mfinante.ro) circa 200 de companii cu cod CAEN „Fabricarea vinurilor din struguri“.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.