Luxemburg anunță retragerea mai multor loturi de ouă contaminate cu insecticid

11 august 2017 10:00

Luxemburg devine cea de-a opta țară europeană unde sunt retrase mai multe loturi de ouă contaminate cu fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în producția de alimente, informează site-ul postului France 24, informeaza Mediafax.

Autoritățile din Luxemburg au anunțat că au informat Comisia Europeană în legătură cu această situație, adăugând că „ouă contaminate au fost vândute pe piața din Luxemburg”.

Un lot de ouă prezenta niveluri foarte ridicate de fipronil încât ar fi putut afecta sănătatea copiilor mici, însă nu reprezenta o amenințare pentru consumatorii adulți, se afirmă într-un comunicat al autorităților.

Ouă contaminate s-au descoperit și în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Franța.

Fipronil este o substanță folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpușele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această substanță este foarte toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide și rinichii.

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu