FT: Socialismul de tip populist eșuează din cauză că nu respectă reguli simple

17 octombrie 2017 08:30

Autor: Iulian Soare– Cursdeguvernare.ro

Plecând de la o sumară analiză a politicilor susținute de Partidul Laburist din Marea Britanie și a pozițiilor exprimate de liderul său, Jeremy Corbyn, analistul economic al Financial Times, Martin Wolf, explică de ce eșuează întotdeauna politicile aplicate de guverne populiste.

Analiza lui Martin Wolf în cele ce urmează:

”Disperarea publicului crește de mult timp din cauza faptului că, după criză, standardele de viață au stagnat, austeritatea fiscală s-a prelungit, prețul locuințelor rămâne ridicat, iar inegalitățile și diviziunile între generații și între regiuni tot cresc. Și nimeni nu poate uita încă nici șocul provocat de criza financiară, nici stagnarea de productivitate care i-a urmat acesteia.

Nu este deci de mirare că mulți înclină spre alternative radicale. Întrebarea este: poate Partidul Laburist să schimbe ceva? Cred că trebuie să rămânem sceptici.

Socialismul nu este o idee nouă, ci este una pe care vrem să o încercăm din timp în timp. Socialismul ne-a fost propus în 3 mari variante: autocratic, populist și social-democrat.

Socialismul de tip autocrat a fost cel impus de URSS și de Mao Zedong. A fost o catastrofă.

Social-democrația experimentată de statele europene nordice sau de Olanda sunt, prin contrast, un triumf- toate aceste state se numără printre cele mai de succes din lume: bogate, dinamice, stabile.

În fine, socialismul de tip populist, caracteristic zonei latino-americane, nu a funcționat niciodată din punct de vedere economic. Dar măcar nu a produs dezastre umanitare ca cele ale comunismului sovietic sau maoist.

De ce are succes adevărata social-democrație europeană? Pentru că înțelege că, pentru a avea succes, orice program trebuie să respecte câteva constrângeri fundamentale:

  • În primul rând, toate nivelele decizionale ale guvernului evită să cadă în capcana fanteziilor bugetare- resursele sunt întotdeauna limitate.
  • În al doilea rând, sunt conștiente că doar stimulentele formează comportamentul uman.
  • În al treilea rând, menține permanent un cadru instituțional stabil al acestor stimulente.
  • În cele din urmă, înțelege că sectorul privat, atât cel străin cât și cel național, trebuie să joace principalul rol în economie.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu