Fondul Suveran – proiectul oficial. Problemele de investiții, de vânzare de acțiuni, de ajutor de stat, de guvernanță politică

12 septembrie 2017 08:00

Autor: Victor Bratu – Cursdeguvernare.ro

La 8 luni după anunțul inițial privind înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții- măsură cuprinsă în programul de guvernare adoptat de Parlament în ianuarie 2017- Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică, miercuri seara, proiectul de lege de înființare a acestuia.

Din documentele oficiale, reiese că statul român va fi acționar unic al FSDI şi îşi exercită calitatea de acţionar prin intermediul Ministerului Finantelor Publice.

Capital social subscris la data constituirii fondului este format din aport în natură reprezentat de pachetele de acțiuni a unor companii în care statul este acționar şi din aport în numerar în sumă de 1,85 miliarde lei.

De precizat: Lista societățile de stat care vor trece în portofoliul FSDI nu a fost publicată de Ministerul de Finanțe, foarte probabil aceasta făcând obiectul unor negocieri intense.

Potrivit calendarului Ministerului Finanţelor, fondul urmează să devină operaţional în 2019.

Lista neoficială a companiilor de stat ce trec în portofoliul FSDI

Singura listă disponibilă cu companiile din portofoliul FSDI se găsește într-un proiect de lege pe care cursdeguvernare.ro l-a publicat în iulie 2017, la scurt timp după ce acesta fusese discutat în primă lectură de guvern.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu