STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Piata de Capital - BVB, Antreprenoriat, Start-Upuri

Finantarea prin BVB – AeRO si expansiunea afacerilor catre Marea Britanie au fost temele Conferintei Finantare.ro Iasi – 4 februarie 2015

ConferintaFinantare.ro_Iasi4feb2015Miercuri 4 februarie, a avut loc la Camera de Comert si Industrie Iasi o noua Conferinta marca Finantare.ro, avand titulatura „How local business ideas can access financing and conquer the world„.

In primul panel a fost prezentata oportunitatea afacerilor antreprenoriale de a se finanta prin Bursa de Valori Bucuresti, odata cu lansarea segmentului AeRO – pe 25 februarie 2015. Bursa este acum „in linie dreapta” pentru a avea primele companii aduse la bursa pe acest segment. 32 de societati de consultanta au fost autorizate de BVB pentru a aduce companiile pe piata AeRO. Lista consultantilor autorizati poate fi vizualizata aici

Bogdan Mugescu – Business Development Specialist BVB a declarat ca, pe 25 februarie, trei sau patru companii vor fi pregatite pentru a veni la cota Bursei pe piata AeRO.

Pentru listarea pe segmentul AeRO, o companie privata are nevoie de un Consultant Autorizat de BVB din lista de mai sus, care sa efectueze o evaluare a companiei si care sprijina antreprenorul in gasirea de investitori. Capitalizarea anticipata a societatii trebuie sa fie de minim 250.000 euro, iar noii investitori sunt atrasi prin plasamente private. Cel putin 10% din societate trebuie sa reprezinte actiuni liber tranzactionabile (free-float), sau sa fie atrasi minim 30 de investitori. Consultantul autorizat ofera servicii de asistenta timp de 12 luni in vederea realizarii raportarilor financiare semestriale si anuale – recomandabil inclusiv cele trimestriale – precum si pentru celelalte comunicari in relatia cu investitorii.

 

In partea a doua a primului panel a avut loc o dezbatere interactiva cu participantii interesati de finantarea afacerilor prin intermediul Bursei de Valori – discutie sustinuta de reprezentantul BVB Bogdan Mugescu si de Cristian Tudorescu – Managing Partner al companiei de consultanta financiara Explore Asset Management. „Piata finantarilor este una stratificata: exista fonduri de Private Equity care plaseaza milioane de euro intr-o afacere de dimensiuni medii sau mari, a inceput sa se formeze o comunitate de Business Angels in zona investitiilor de zeci de mii de euro, iar spatiul intre 100.000 EUR si 1 milion sau 2 milioane de euro era relativ liber. Bursa de Valori vine sa ofere o varianta de finantare prin Equity pentru antreprenorii cu afaceri de aceasta dimensiune.” – a declarat Cristian Tudorescu.

 

Panelul al doilea a avut drept tema extinderea afacerilor in Marea Britanie, invitati fiind reprezentantii UK Trade and Investment.

UKTI ofera servicii de suport pentru investitori si antreprenori din Marea Britanie, iar de asemenea oportunitati de dezvoltare a afacerilor peste granite – consultanta privind relocarea business-ului in Marea Britanie, accesarea comunitatii investitorilor britanici si nu numai, gasirea de parteneri, consultanta fiscala.

Oportunitatile majore sunt in sectorul automotive, inginerie aerospatiala si energie, IT&C. Conform Bancii Mondiale, Marea Britanie este pe locul 10 in privinta usurintei derularii afacerilor, utilizand criterii precum: usurinta infiintarii unei companii, obtinerea autorizatiilor de constructii, electricitate, inregistrarea proprietatii, obtinerea unui credit, protectia investitiilor, plata taxelor, tranzactiile cu alte tari, respectarea contractelor si aplicarea procedurilor in caz de insolventa.

Sapte dintre primele 10 universitati in Europa isi au sediul in Marea Britanie: Unversity of Cambridge, University College London, Imperial College London, University of Oxford, University of Edinburgh, King’s College London si University of Bristol.

Costul mediu cu forta de munca, mai avantajos fata de alte tari dezvoltate din Vestul si Nordul Europei, nivelul fiscalitatii si dezvoltarea comunitatii investitorilor – Private Equity, Venture Capital – sunt alte argumente privind desfasurarea afacerilor in Marea Britanie.

Principalele clustere de afaceri, dezvoltate in jurul afacerilor din IT&C si/sau industrii creative:

– Londra – „Tech City”, industrii creative, tehnologie

– Cambridge – hardware, retele

– Brighton – gaming, animatie, aplicatii mobile

– Valea Tamisei – software

– Bristol – animatie

– Manchester / Liverpool – media, animatie, aplicatii

– Glasgow / Edinburgh – software, gaming

– Belfast – sisteme de securitate, mobile, software

– Birmingham – software, gaming

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.