Actionarii Dedeman au inceput sa investeasca in materiale de constructii si imobiliare. Cemacon Cluj si cladirile de birouri AFI sunt principalele tinte

23 mai 2017 16:55

Fratii Paval, fondatorii Dedeman, cel mai mare business cu actionariat romanesc cu o cifra de afaceri de 1 miliard de euro in 2016, au anuntat recent faptul ca sunt dispusi sa investeasca in alte afaceri, fie din motive de sinergie cu business-ul de baza, fie pentru a isi diversifica expunerile pe mai multe sectoare.

Primele investitii semnificative se concretizeaza in aceasta perioada: Dedeman detine 32% din producatorul de materiale de constructii Cemacon Cluj (simbol bursier: CEON) si este pe punctul de a semna achizitia celor 5 cladiri de birouri AFI Cotroceni.

 

  • Cumpararea birourilor AFI ar putea fi cea mai mare tranzactie imobiliara a anului

Cladirile de birouri AFI Park 1-5, situate langa mall-ul AFI Palace Cotroceni, au fost dezvoltate de israelienii de la Africa Israel. Surse din piata imobiliara, citate de Ziarul Financiar, indica posibilitatea ca Dragos Paval (foto) sa semneze cumpararea acestora pentru suma de 164 milioane de euro, fapt care ar putea marca intrarea unui nou investitor roman pe piata imobiliara.

Dragos Paval spunea intr-un interviu acordat Profit.ro ca vede investitia imobiliara ca un mijloc de tezaurizare si ca o sursa de echilibrare a portofoliului de investitii, in perioade in care business-ul de baza ar avea nevoie de cash-flow.

 

  • Tinteste controlul producatorului de materiale de constructii Cemacon Cluj

Cemacon Cluj este acum liderul pietei de materiale de constructii din Transilvania, concurand la nivel national cu marile grupuri internationale din domeniu. Compania a trecut printr-un proces de restructurare financiara, aflandu-se la momentul 2009 in pragul insolventei datorita contractarii unor credite foarte mari. In actionariatul Cemacon intrasera de-a lungul ultimilor ani cei de la Casa de Insolventa Transilvania, fondul finlandez KJK, iar Bucharest Opportunity Fund a preluat o parte din datoria pe care compania o avea catre BCR, aceasta detinere fiindu-i convertita in actiuni.

Dedeman SRL a intrat in actionariatul Cemacon odata cu exit-ul marcat de KJK Fund, in luna martie 2017. Dedeman detine prin intermediul a doua companii 32,7% din actiuni, sub pragul de 33% care ar obliga noii actionari sa deruleze o oferta publica de preluare a Cemacon.

 

Distribuiți articolul

Etichete:

Scrie un comentariu