STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Compania de proiect AGRI a finalizat studiul de fezabilitate pentru terminalul LNG Constanta

conducta gazUngaria, Romania, Georgia si Azerbaidjan au finalizat studiul de fezabilitate pentru primul proiect de transport de gaz natural lichefiat (LNG) de la Marea Neagra, potrivit agentiei ungare MTI.

„Studiul de fezabilitate pentru primul terminal LNG de la Marea Neagra este realizat, iar adunarea generala va avea loc in februarie”, a afirmat Mitica Savu, director al companiei de proiect AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector). La aceasta intalnire ce va loc la inceputul anului viitor, participantii vor aproba studiul si vor conveni asupra etapelor urmatoare.

Proiectul AGRI vizeaza transportul de gaze din Azerbaidjan catre Georgia, printr-o conducta. In Georgia, gazul va fi lichefiat si transportat pe Marea Neagra, pe nave cu tancuri LNG. Procesul de regazeificare va avea loc pe tarmul romanesc, la Constanta. Din Romania, proiectul ar urma sa aprovizioneze si Ungaria.

Proiectul AGRI a revenit pe agenda strategiilor energetice de curand, in contextul in care proiectele pentru coridoarele sudice – Nabucco si South Stream au esuat. Este de precizat faptul ca Ungaria a sustinut, in ultimii ani, proiectul promovat de Federatia Rusa, South Stream.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de compania britanica Penspen, potrivit presei din Azerbaidjan. Costul proiectului este estimat intre 1,2 miliarde de euro si 4,5 miliarde de euro, in functie de capacitatea terminalelor – intre 2 si 8 miliarde de metri cubi anual.

Compania SC AGRI LNG Project Company SRL a fost infiintata in februarie 2011 si are ca asociati companiile SOCAR (Azerbaidjan), Oil and Gas Corporation (Georgia), MVM (Ungaria) si Romgaz (Romania).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.